Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A hűvös őszi-téli napokon a szokásosnál is jobban esik a fürdő- és szauna látogatás. Vajon ez utóbbi tényleg segít a kórokozók távol tartásában? Lehet-e szaunázni megfázás, köhögés vagy láz esetén?

Náthásan a szaunában – Szabad vagy sem?

A megfázást elsősorban az orrnyálkahártyát és a torkot támadó vírusok váltják ki. A szauna meleg, párás levegője lazítja a nyálkahártyát, serkenti az immunrendszer működését. A szauna látogatás segít enyhíteni az enyhe megfázás tüneteit, de ez csak gyakorlott, rendszeresen szaunázókra vonatkozik!

Nekik megfázás esetén különösen fontos, hogy szaunázás előtt és után is sok folyadékot fogyasszanak! Ez segít a torok nyálkahártyájának hidratálásában is, ami felgyorsítja a vérkeringést, és így a kórokozók is gyorsabban távoznak.

Milyen szaunát válasszon? 

Kezdődő vagy múló nátha esetén válassza a szauna olyan kíméletesebb formáit, mint az infraszauna vagy gőzfürdő. A forró finn szauna magas hőmérséklete tovább terhelheti az amúgy is legyengült szervezetet. Az infraszauna kevésbé magas hőmérséklete vagy a gőzkabin meleg, nedves levegőjének belélegzése - a test frissítő lehűtésével követve - serkenti az immunrendszert és gyorsíthatja gyógyulást. 

A szaunázás további pozitív hatása, hogy ellazítja a testet és a lelket is. Mivel a stressz gyengíti az immunrendszerünket, a rendszeres szaunázás pozitív hatással van az egészségünkre. Szánjon rá időt és pihenjen a szaunázás után a relaxációs szobában! Legyen óvatos a test lehűtésénél is: szokásosnál óvatosabban, az extrém hőmérsékletváltozásokat! kerülve végezze azt! 

Köhögéssel lehet-e szaunázni? 

Ha nincs láza, akkor igen. Fontos, hogy a páratartalom meglehetősen magas és a hőmérséklet meglehetősen alacsony (maximum 70 °C) legyen. Az izzadás a krónikus köhögés esetén is pozitív hatással lehet, hiszen a meleg hatására az izmok jobban ellazulnak, így a panaszok csökkennek.

Lázasan szaunázhatok-e? 

Lázas vagy erős megfázásos tünetekkel küzdők semmilyen körülmények között ne menjenek szaunába! Tévhit, hogy az izzadás jó kúra a lázzal járó megfázás ellen! Éppen ellenkezőleg: a láz azt jelzi, hogy az immunrendszer már keményen dolgozik, így a szokásosnál eleve nagyobb megterhelésnek van kitéve. Ebben az állapotban a szaunázás további sokkhatást és terhet jelent a szervezetnek, ami nemcsak lassítja a gyógyulási folyamatot, de akár a keringési összeomlásával is járhat. Emellett fennáll annak a veszélye is, hogy a többi szaunázót is megfertőzi! 

Megelőzhető-e a megfázás szaunázással? 

A rendszeres szaunázás erősíti immunrendszerünket. A maghőmérséklet emelkedése és az ezt követő hideg zuhany serkenti az immunrendszerünket. Ez megnehezíti a vírusok, baktériumok és más kórokozók számára az immunrendszer elleni támadást. Ennek ellenére a rendszeres szaunázás természetesen nem garancia arra, hogy soha többé nem fog megfázni.

.

forrás: thermalbad-therme.de

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz