Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

Tényleg hatékonyabbá teszi az edzést a szauna használat? Edzés előtt vagy után jobb szaunázni? Mennyi ideig érdemes a szaunában lenni és mire figyeljünk, ha fokozni kívánjuk az edzés hatásait? 

Az edzés utáni szauna használat számos egészségügyi előnnyel jár. Az izomfájdalom, a fáradtság és a súlytöbblet mind olyan probléma, amelyen a szauna javíthat. 

 Miért jó edzés után szaunázni?

Segíti az izomregenerációt - Edzés közben a szokásosnál jobban megdolgoztatott izmokban mikroszkopikus szakadások keletkezhetnek, melyek gyulladást, izomfájdalmat, feszülést, görcsöket és érzékenységet okozhatnak. A szauna használata fokozza az izmok helyreállítási folyamatát azáltal, hogy fokozza a vérkeringést, és oxigénben gazdag vért szállít az oxigénhiányos izmokba. Emellett a meleg segíti az izmok ellazulását, oldja az izomfeszültséget.

Az izzadás előnyei - Az edzés közbeni izzadás segít lehűlni, de segíti a méreganyagok távozását is. Az izzadás előnyeit jóval az edzés után is meghosszabbíthatja, ha a szaunában izzad tovább.  Ha megtisztítja szervezetét a méreganyagoktól, jobban érzi majd magát edzés után. Fontos azonban odafigyelni a megfelelő hidratálásra!

Fogyás - Sokak számára a fogyás fontos cél az edzésterv összeállításánál. Több kutatás is mutatott ki összefüggést a szaunázás és a fogyás között. A szauna nemcsak erősíti a szív- és érrendszert, az immunrendszert és a nyirokrendszert, segít a szervezet méregtelenítésében, de például az infravörös hő növeli a növekedési hormon (HGH) termelését és csökkentheti a kortizolszintet, ezzel pedig elősegíti a fogyást.

Összességében tehát a szauna használat felgyorsítja az izmok regenerálódását, javítja a közérzetet és csökkentheti a testzsír százalékot.

Így lesz biztonságos edzés után a szaunázás!

Mivel az edzés valamilyen szinten megterheli a testet, a legjobb, ha az edzés utáni szaunázás rövidebb a szokásosnál! A szervezet túlzott megerőltetésének elkerülése érdekében ne töltsön 20 percnél többet edzés után szaunázással!  Ha kezdő szaunázó, még fontosabb a fokozatosság! Figyeljen a teste jelzéseire és vegye komolyan az olyan jeleket, mint a szédülés és fejfájás, mivel ezek arra utalhatnak, hogy kiszáradt vagy túlmelegedett.

Szaunázás után igyon 2-4 pohár vizet, hogy hidratált maradjon, és segítsen kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, mivel még utólag is fog izzadni. Szaunázás után már ne végezzen semmilyen megerőltető tevékenységet!  Egy könnyű séta vagy úszás fokozhatják az izmok vérkeringését, hogy elősegítsék a felépülést, de a komolyabb aktivitás megzavarhatja a felépülési folyamatot. Annak érdekében, hogy maradéktalanul élvezhesse a szaunázás minden előnyét, feltétlenül pihenjen sokat és maradjon hidratált!

Jó-e szaunázni edzés előtt?

Felmerülhet a kérdés, vajon a szaunázás előnyei érvényesek-e az edzés előtt is? Bár sokan úgy vélik, egy edzés előtti könnyű szaunázás segít felmelegíteni a testet és ellazítani az izmokat, ami fontos az edzés megkezdése előtt, jó, ha tudja: a szaunázás pihentető hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Ám amikor sportol, jobb ébernek és koncentráltnak kell lennie. Az edzés előtti szaunázás relaxáló hatása azt eredményezheti, hogy az edzés sem lesz olyan intenzív, mint amilyennek azt eredetileg tervezte.

A szauna melege nemcsak beindítja az izzadást, hanem növeli a kiszáradás és túlmelegedés kockázatát is. Hagyja a szaunázást az edzés utánra és figyeljen a hidratálásra! Ha mégis úgy dönt, edzés előtt szaunázik, fontos, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt, és ne maradjon túl sokáig a szaunában, mielőtt elkezdi az edzést.

Felelősségteljes és biztonságos használat mellett, ha edzés utáni szaunázás fokozza a testmozgással járó előnyöket. Nemcsak az izmai gyógyulnak gyorsabban, de fittebbnek, energikusabbnak is érzi majd magát.




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz