Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

Alapszabály, hogy aki sokat izzad, annak sokat is kell innia. A hidratálás fontos és szükséges a vízveszteség, valamint a kiválasztódó sók és tápanyagok pótlásához.  Összegyűjtöttük az információkat és tippeket, hogyan kell helyesen hidratálni szaunázás közben!

 Szaunázás előtt fontos a hidratálás

Ahhoz, hogy a szaunázás pihentető legyen és teljes mértékben kifejtse az egészségre gyakorolt pozitív hatását, eleget kell inni. Mert bár a szaunázás általi izzadás nagyon hasznos, mégis sokat követel a testtől. A szervezet által elveszített folyadékot és tápanyagokat később vissza kell juttatni a szervezetbe. Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy a pozitív hatás megfordul. Fejfájás, fáradtság és keringési problémák lehetnek a következményei.

Szaunázás közben a magas ásványianyag- és folyadékveszteség nem hasonlítható ahhoz a helyzethez, amely a forró nyári hőmérséklet vagy a fizikailag nehéz munka során áll elő. Ennek oka az, hogy a szaunában nagyon magas a páratartalom, ezért nincs kifejezett szomjúságérzet. Valójában a szaunázás alatt csak keveset vagy egyáltalán nem szabad inni.

 Ne fogyasszon folyadékot a szaunázás alatt!

A szaunázás megkezdése előtt ajánlott vizet, gyümölcslevet vagy teát inni, ami biztosítja, hogy a szervezet ne dehidratálódjon. A magas cukortartalmú italokat azonban ugyanannyira kerülni kell, mint az alkoholt.

Ha lehetséges, ne igyon a szaunázás alatt. Ha nagyon szomjas, természetesen hallgasson a testére, de az egyes szauna szeánszok között azonban nem ajánlott egy pohár ásványvíznél többet inni. Ennek oka, hogy a szaunázás során tisztulási folyamat zajlik. A szervezet a sejtekbe zárt vizet a méreganyagok és egyéb lerakódások eltávolítására használja. Ez azonban csak akkor működik, ha időközben nem adnak hozzá friss folyadékot.

Ha szaunázás közben iszunk, a szervezet az újonnan bevitt vizet használja fel, nem pedig a sejtekben lévő folyadékot. A szaunázás során a szervezet nemcsak káros anyagokat, hanem fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat is kiválaszt. Az utolsó szaunázás után ezeket vissza kell juttatni a szervezetbe. Erre alkalmas az ásványvíz, a cukrozatlan tea vagy az izotóniás italok.

Hidratáljon bőségesen a szaunázás után!

A szaunázás végeztével körülbelül egy liter folyadékot ajánlott fogyasztani. Azonban nem szabad egyszerre meginni, hanem lassan, kis kortyokban és szünetekkel a kortyok között. Ellenkező esetben a szervezet nehezen tudja megfelelően felszívni a folyadékot.

Ezenkívül az ital soha nem legyen jéghideg. Ez csak megnehezítené a szervezet munkáját és megterhelné a keringést. A langyos ital az optimális, mivel így az ital és a testhőmérséklet közötti különbség nem túl nagy. 

A hidratálás nemcsak a szervezet folyadéktartalékainak feltöltését biztosítja. A kötőszövetnek és az izmoknak is szükségük van a folyadékra. Ellenkező esetben a szövetek meglazulhatnak.

Fontos a megfelelő táplálkozás is!

A szaunában végzett izzadás során a szervezet sok energiát használ fel. A szauna melegében a szív teljes fordulatszámon dolgozik, és erőteljesen kell pumpálnia a vért az erekben. Ha üres gyomorral megy a szaunába, az fejfájást és szédülést okozhat. Ezért a szaunázás előtt egy ízletes saláta vagy egy kiadós leves jó alap lehet. A nehéz és zsíros ételek viszont túlságosan megterhelik az emésztőrendszert.

Két szaunázás között a jó ötlet egy kis gyümölcsöt falatozni. Finom, könnyű, értékes vitaminokat tartalmaz, és folyadékkal látja el a szervezetet.

Egy kiadós szaunázás után a legtöbb szaunázó megéhezik. Annak érdekében azonban, hogy ne terheljük túlságosan az emésztést és a keringést, könnyű ételeket válasszon. Egy finom hal zöldségekkel nemcsak laktat, de fontos nyomelemekkel, zsírokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet.

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz