Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A melanóma esetek több mint 80%-a napégés következménye, és a megbetegedések száma folyamatosan növekszik. Évente 1,5 millió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, ez a szám várhatóan 2040-re 50%-kal emelkedik.

Miért kell védenünk bőrünket a naptól?

Az UV sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét és fehérjéit, ami idő előtti öregedést okoz és növeli a rák kockázatát. Míg a mérsékelt UV sugárzás segíti a szervezet D-vitamin termelését, a napfénynek való túlzott kitettség túlterheli a bőrt, napégést és DNS-károsodást okozva. Ezért elengedhetetlen a megfelelő védelem.

Mi az SPF és mennyi kell belőle?

Az SPF a „napvédő faktor” rövidítése. A fényvédő krémeken feltüntetett szám azt jelzi, hogy a napból érkező UV-sugárzásnak mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a krém hatástalanná váljon. Minél magasabb az SPF, annál védettebb a bőr. A magas SPF-értékű, széles spektrumú naptejek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek. Fontos, hogy olyan naptejet használjunk, amely magas UVA értékeléssel és legalább SPF 30 -al rendelkezik. Az UV-sugárzás mértéke a nap folyamán változik, délelőtt 10 és délután 4 óra között a legerősebb.

Hogyan kell a naptejet alkalmazni?

Szakértők szerint a naptejet 20-30 perccel a napfénynek való kitettség előtt kell alkalmazni, hogy megfelelően felszívódjon. Újraalkalmazása erős izzadás és úszás után is ajánlott, de kétóránként mindenképp javasolt. A dupla alkalmazás lefedi a kihagyott területeket. Más bőrápoló termékekkel ne keverjük, mivel az csökkentheti a hatékonyságát.

Le lehet égni ablaküvegen keresztül?

Bár az üveg megszűri a nap legveszélyesebb UVB-sugarait, annak egy részét átengedi, így még üvegablakon keresztül is károsodhat a bőr. Az UVA sugárzásnak való kitettség, amelyről úgy gondolják, hogy az öregedés során a bőr látható elváltozásainak 90%-áért felelős, szintén bekövetkezhet üvegen keresztül is.

Lejárhat a fényvédő krémek szavatossága?

A naptej idővel egyre kevésbé hatékony, de általában a megvásárlásától számított három évig hat. A legtöbb fényvédő krémen jelzik, hogy felbontás után hány hónapig tart el a termék. Ajánlott ellenőrizni a fényvédő krém állagában és színében bekövetkezett változásokat! A közvetlen napfény, forró környezet vagy például az autóban való tárolás is felgyorsíthatja az összetevők lebomlását!

Gátolja a naptej a D-vitamin felszívódást?

A naptej használata nem befolyásolja jelentősen a D-vitamin felszívódását. A napvédelem előnyei messze felülmúlják a D-vitamin felszívódás csökkenésének esetleges kockázatát.

Lehetek allergiás a naptejre?

A modern naptejek általában biztonságosak és hatékonyak. Ritkán, de előfordulhat, hogy valaki érzékeny bizonyos összetevőkre, ami allergiás reakciókat válthat ki. Ilyenkor érdemes más készítményt kipróbálni! Fontos, hogy a naptejet az utasításoknak megfelelően használjuk, hogy elkerüljük a napsugárzás káros hatásait.

Mennyit és milyen gyakran?

A felnőtteknek körülbelül hat teáskanálnyi naptejet kell alkalmazniuk a teljes testre. A legtöbben kevesebbet használnak a szükségesnél, ami csökkenti a hatékonyságot. Gyermekeknél a naptej mennyisége életkor szerint változik. A hat hónaposnál fiatalabb csecsemőkön nem szabad naptejet használni, nem szabad őket közvetlenül a napnak kitenni, ehelyett laza ruházattal és árnyékkal kell őket védeni. A kétéveseknél két teáskanálnyi, az ötéveseknél három teáskanálnyi, a kilencéveseknél négy teáskanálnyi, a 13 éveseknél pedig öt teáskanálnyi naptejet ajánlott felvinni.  Minden korosztálynál kétóránkénti újraalkalmazás ajánlott!

 

Összefoglalva, a bőrünk védelme a naptól magában foglalja a magas SPF-értékű, széles spektrumú naptej használatát, a rendszeres újraalkalmazást, a védőruházat viselését és az árnyék keresését. A naptej helyes használata jelentősen csökkentheti a bőrrák és más UV okozta károk kockázatát.




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz