Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A gőzkabin és a szauna egyaránt relaxáló hatású, fokozza a vérkeringést, erősíti a szív- és érrendszert, tisztítja és megújítja a bőrt, lazítja az izmokat. Mikor melyiket érdemes választani? Ebben próbálunk segíteni. 

A szauna és a gőzfürdő közötti legnagyobb különbség, a szauna száraz környezetet biztosít, míg a gőzfürdő párásat. Emellett a szaunában sokkal magasabb a hőmérséklet (kb. 80-90 °C) mint a gőzkabinban (40-55 °C), de mivel az utóbbiban sokkal magasabb a páratartalom, az alacsonyabb hőmérsékletet is nagyon melegnek érezzük.

Fontos, hogy kezdőként bármelyik mellett döntünk is, mindkettőt célszerű lassan, lépésről lépésre bevezetni a mindennapjainkba. Első alkalommal csupán 5-10 percet tartózkodjon a gőzkabinban vagy a szaunában, majd fokozatosan emelje a bent töltött időt, ha azt tapasztalja, hogy bírja a hőséggel járó “terhelést” a szervezete. Ne feledje azt sem, hogy az izzadás alatt sok vizet veszít a testünk, ezért érdemes utána sok vizet vagy gyógyteát inni a megfelelő hidratáltság miatt.

Gőzkabin

A gőzkabin használata többezer éves múltra tekint vissza, közkedvelt és hasznos időtöltés. Az izzadást közel 100%-os relatív páratartalommal idézi elő, ezért nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre. 

A gőzkabinban az alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom miatt a test lassabban melegszik fel, kíméletesebben izzaszt, így azok is szívesen használják, akik a finn szauna magas hőmérsékletét vagy száraz levegőjét nem viselik jól.

Jótékony egészségügyi hatásai a szauna hatásaival megegyezőek: 

  • Kordában tartja és erősíti a szív- és az érrendszer egészségét.
  • Lazító hatása miatt akár edzés előtt is használható bemelegítésképpen, de izomláz esetén is nagyon hatásos.
  • Kifejezetten ajánlott náthásoknak, mivel segít a légutak megtisztításában, a váladék felszakításában.
  • Hasznos lehet allergia, asztma és egyéb légzőszervi problémák esetén.
  • A nedves, meleg levegő nagyszerűen tisztítja a bőrt, kitágítja a pórusokat, belülről hidratálja, szépíti a bőrt. A kitágult pórusokon át  a kozmetikumok is jobban ki tudják fejteni kedvező hatásukat, és a bőr mélyebb rétegeibe is bejutnak a hatóanyagok.
  • A magas páratartalom jót tesz az idegrendszernek, ellazít, serkenti a regenerálódást, relaxációt.

Mivel a gőzfürdő megterheli a szervezetet, szív-és érrendszeri megbetegedés, magas vérnyomás, lázas állapot vagy gyulladásos betegség esetén kerülni kell!

Szauna

A hagyományos szaunák száraz meleg levegőt biztosítanak, általában 80-90 °C közötti hőmérsékleten. Az infraszaunának alacsonyabb a hőmérséklete mint a finn szaunának, mégis jobban megizzadunk benne, mivel a kibocsátott hő a bőr mélyebb rétegeibe képes bejutni. 

  • A szauna elsősorban a szív- és érrendszer egészségéről gondoskodik. Rendszeres használata jelentősen csökkenti a szívroham, az agyvérzés, sőt a demencia kialakulásának kockázatát is. 
  • A szauna ideális az izomláz enyhítésére, elősegíti a keményebb edzések utáni felépülést. 
  • A szaunának is ismert bőrszépítő hatásai vannak, jótékony hatással van a narancsbőrre és a dehidratált bőrre. 
  • Jelentős hangulatjavító hatással bír.

Mellékhatásként leggyakrabban a szédülés és gyengeségérzet jelentkezhet. Ezek kivédésére különösen fontos, hogy szaunázás előtt és után is bőségesen fogyasszunk vizet vagy gyógyteát.

Ismert meglévő egészségügyi problémák esetén, mint a magas vérnyomás vagy szívbetegség, nem javasolt szaunázni, ugyanis jelentősen felpörgeti a pulzust. Ilyen esetben mindenképpen konzultáljon háziorvosával, kardiológusával!

Összefoglaló

Szaunázás és gőzfürdőzés esetén is fontos a fokozatosság és mivel mindkettő megterheli a szervezetet, 15 percnél tovább nem ajánlott benntartózkodni sem a szaunában, sem a gőzfürdőben. Mindkettő után javasolt a zuhanyzás általi fokozatos lehűlés, eleinte langyos vízzel, majd fokozatosan hidegebbel. Csak ezután használja a merülő medencét! 

Akiknek száraz a bőre, azoknak a gőzkabin jobb választás, míg a zsíros a bőrűek inkább a szaunát válasszák, mert ha sokáig tartózkodik a gőzben, az eltömítheti a bőr pórusait. Az izületi problémákkal küzdőknek inkább a szauna javasolt, míg a légzési problémákra, hörghurutra, orrmelléküreg-gyulladásra és különböző allergiák kezelésére a gőz inhalálása kifejezetten jó hatású. 

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz