Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A szaunázás nemcsak a testre és ezáltal az egészségre van pozitív hatással, hanem a lélekre és az általános jólétre is. A szauna pihentető, élénkítő, méregtelenítő és szórakoztató - ha jól csináljuk. Íme a legfontosabb tudnivalók, hogy a következő szaunalátogatás kellemes és hasznos élmény legyen.

1. Kezdjen zuhanyzással!

Nemcsak higiéniai, hanem gyakorlati okokból is! A zuhanyzás segít eltávolítani a bőrfelületen lévő zsíros réteget, amely megakadályozza, hogy a pórusok megfelelően kitáguljanak. Zuhanyzás után mindenképpen szárítsa meg magát, mert a száraz bőr gyorsabban izzad, mint a nedves bőr. És itt épp ez a lényeg.

2. Szánjon rá elég időt!

A szaunaszeánsz mindig egy felmelegedési, egy lehűlési és egy pihenési szakaszból áll. Ezekből három teljesen elegendő, mert ennél több szaunázás nemcsak, hogy nem növeli a szaunázás pozitív hatását, hanem kimeríti a szervezetet. Általában a test jelzi, mikor kell befejezni a szaunázást, de általános szabály, hogy a meleg fázis nem tarthat 15 percnél tovább! A szaunázások között legalább 20 percet pihenjen! Ha rosszul érzi magát, szédül vagy hasonló tüneteket tapasztal, azonnal hagyja el a szaunát!

3. Nem ajánlott teli gyomorral szaunázni

Különösen, ha keringési problémáktól szenved, ne menjen teli hassal a szaunába. Ez túlterhelheti a szervezetet. Iránymutatásként elmondható, hogy az étkezés és a szaunázás között körülbelül két órának kell eltelnie.

4. Fekve

A szaunában a felmelegedési fázis alatt ajánlott a fekvés, mivel így a test egyenletesen, ugyanazon hőmérsékleti zónában melegszik fel.

5. Fokozatosan

Néhány perccel a szauna elhagyása előtt térjen vissza ülő helyzetbe. Ezzel fokozatosan  szoktatja vissza a keringést a függőleges helyzethez. Ha lehet, üljön néhány percet az alsó padokon, ahol kevésbé van meleg. Ellenkező esetben a keringés nem tud optimálisan stabilizálódni, és szédülés léphet fel.

6. Hűljön le

 Ha magas vérnyomásban szenved, jobb, ha nem hűl le túl gyorsan, mert a hirtelen jött érszűkület további vérnyomás-emelkedéshez vezethet! A legjobb, ha a szaunázás után egy rövid időre kimegyünk a friss levegőre - így a tüdeje ismét elegendő oxigénhez jut, és a friss levegő a légutakat is lehűti.

7. A szív irányába

 Zuhanyozzon mielőtt a lehűléshez a merülő medencét választaná! A keringés védelme érdekében a hideg víznek először a lábakon és karokon kell végigfolynia, a szív irányába, és és csak ezután a törzsre irányulnia. Ha így, fokozatosan lehűtötte magát, már tovább hűtheti magát a medencében!

8. Kényeztesse magát egy meleg lábfürdővel!

 A meleg lábfürdő a szaunázás előtt és után is ajánlott. A szaunázás előtt segít a szervezetnek felkészülni a szaunában uralkodó hőségre. A szaunázás után pedig csökkenti az "utóizzadást", mivel segít a szervezetnek a hő leadásában.

9. Igyon sokat!

A folyadékveszteség ellensúlyozásához sokat kell innia. A legjobb, ha ezt az első szaunázás előtt teszi meg.  A szaunaszeánszok közötti folyadékfogyasztás csökkenti a méregtelenítő hatást. Ez azt jelenti, hogy a szaunázás előtt és után érdemes minél több ásványvizet vagy erősen hígított gyümölcslevet inni!

10. Tegye rendszeressé!

A szaunázást nem csak ősszel és télen, hanem ideális esetben egész évben kellene végezni. Így az immunrendszer erős marad, a keringés rendeződik, és megelőzhető a tavaszi fáradtság vagy a megfázás. Ha teheti, próbáljon meg hetente 1-2 alkalommal szaunázni.

 +1 Senkinek sem kell bizonyítania semmit!

Különösen a kezdő szaunázókra és/vagy a férfiakra jellemző, hogy túl hosszú ideig vannak odabent és a legmagasabb (legmelegebb) izzasztópadot választják. A tapasztalatlanoknál ez akár keringési összeomláshoz is vezethet, ezért ne akarjon semmit se bizonyítani így! Elvileg hatékonyabb, ha rövid ideig és erősen izzadunk a felső padokon, de ehhez lassan, fokozatosan kell hozzászokni! Legyen elég a tudat, hogy azzal, hogy eljött, máris sokat tett az egészségéért - ne tegye azt ki felesleges veszélynek!

 

 

 

 

 

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz