Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A tetoválás divatos, ráadásul egyre színesebbek és kiterjedtebbek. Ám akár kicsi, akár nagy, ha az friss, akkor egy darabig jónéhány dologra oda kell figyelnie. Például arra, mikor lehet vele újra csobbanni?

Mi történik a bőrrel? 

Tetováláskor egy kis tűvel tintát fecskendeznek a bőr felső rétegébe. Mivel a festék idegen anyag, az ellene védekező immunsejtek aktiválódnak, ami gyulladásos reakciót vált ki. A bejuttatott pigmenteket a védő sejtek részben eltávolítják, részben kapszulázzák, és körülbelül kéthetes gyógyulási időszak után tartós tetoválásként maradnak meg. 

Mit jelent ez?

Mivel a tetoválás egy sérülés okozta gyulladásos reakció, a bőr - amely normális esetben védi szervezetünket a külső környezeti hatásoktól - védekezőképessége megbomlik. Nyílt sebről van szó, amely behatolási pontja lehet különböző kórokozóknak, amelyek később veszélyes felülfertőződéshez vezethetnek. A fokozott izzadás, masszázs, szaunázás stb. olyan helyzetek, amelyekben fokozott a kockázata egy ilyen fertőzés kialakulásának, különösen a tetoválást követő első időszakban. A sós, klóros vagy termálvíz bemoshatja a kórokozókat a sebbe, ezért a strandolás, uszodahasználat és termállátogatás sem ajánlott egy ideig. 

Mikor lehet újra fürdőbe menni? 

A tetoválás méretétől függően két-hat hét után térhet vissza a termálfürdőbe (beleértve a szaunát is). Mivel a gyógyulási folyamat mindenkinél egyéni, jobb inkább picivel többet várni, mint kevesebbet  – különösen klóros és termálvíz esetén! Várja meg, amíg a tetoválás teljesen meggyógyul, azaz nem lesz varasodás a sebben, és a bőr már nem piros és/vagy duzzadt!

Tipp: Termálfürdő látogatása előtt érdemes kipróbálni, hogy az érintett terület sós vízzel érintkezve éget-e még. Ebben az esetben érdemes még néhány napot várni a termálfürdő látogatásával.

Megfelelő gondozással gyorsítható a folyamat

Megfelelő ápolással gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Használjon speciális tetováló kenőcsöt, hogy bőre ne száradjon ki túlságosan, ami lassítaná a bőr regenerációját. 

Fontos: Előtte alaposan mosson kezet, nehogy szennyeződés vagy baktériumok kerüljenek a sebbe! Kerülni kell a közvetlen napfényt is. 

Mikor forduljon orvoshoz?

Friss tetoválásnál a bőr utólag mindig irritált, azaz kipirosodik és duzzadt. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a sebgyógyulásban a fokozott fájdalom vagy duzzanat miatt hirtelen változás áll be. Ez különösen igaz láz vagy remegés esetén. Erős bőrpír, viszketés vagy erős szagú gennyképződés esetén is tanácsos orvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy allergiás a használt színre. 

Fürdőlátogatás régi tetoválással      

Ha a tetoválása régebbi, nem kell tartani az említett következményektől a termálfürdő látogatása során. Mivel a színpigmentek a bőr rétegeiben találhatók, az izzadság vagy a víz nem mossa le őket. Még a klóros vagy termálvíz sem károsítja a szín intenzitását.

Fontos azonban, hogy a termálfürdő látogatása után zsíros testápolót kenjünk a bőrre, a kiszáradás elkerülése érdekében. Ez azonban nemcsak a tetoválást viselőkre vonatkozik. Nyáron a termálfürdő szabadtéri területén is gondoskodni kell a megfelelő napvédelemről. Az UV-sugarak ugyanis hiperpigmentációt okozhatnak, azaz  napsugárzás hatására a tetoválás elszíneződhet.

 

 

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz