Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

Lehet, hogy a nyári szaunázás és izzadás elsőre furcsán hangzik, de az egyik legjobb dolog, amit az egészségéért tehet. Miért érdemes nyáron is szaunázni és mire figyeljünk közben? Elmagyarázzuk.

Hosszú távú hatás

A szaunázásnak számos pozitív hatása van egészségünkre és közérzetünkre. Ha hosszú távon szeretné erősíteni immunrendszerét, ahhoz következetességre van szükség. Tanulmányok szerint a szaunában rejlő teljes egészségügyi potenciál kiaknázásához legalább három hónapon keresztül folytatott, heti rendszerességű szaunázásra van szükség!  (Az erről szóló 2018-as klinikai tanulmány a Neurology folyóiratban jelent meg). Azaz, ha csak a hideg évszakokban jár szaunázni, nem tudja teljes mértékben kihasználni a szauna pozitív hatásait. A szaunázásra egész évben – így nyáron is szüksége van a szervezetnek!

A szaunában másképp izzadunk

Nem állja meg a helyét az az érv, hogy nyáron úgyis izzadunk, és ezért már nincs szükségünk extra szaunázásra. A sokszor fülledt nyári levegőben egyfajta "gőzréteg" képződik a bőr felett, nem utolsósorban a ruházat miatt. Ez megnehezíti az izzadság elpárolgását, ami sok ember számára kellemetlen. Nem úgy a szaunában - a viszonylag alacsony páratartalom miatt itt szárazabb a klíma, amit a legtöbben általában jól tolerálnak. Az izzadság jobban el tud párologni – és jobban érvényesül annak hűsítő hatása is. Ezért könnyebb az izzadás a szaunában!

Hogyan profitálhat a nyári szaunázásból?

Jobban bírja a nyári meleget - A tavaszi-koranyári szaunázás az egyik legjobb módja annak, hogy felkészüljünk a nyári hőségre. Egyre gyakoribbak az elviselhetetlennek tűnő hőhullámok, ám a szaunázás segít hozzászokni a hőséghez, így jobban tolerálja az időjárást. Sok sportcsapat is ezt a taktikát alkalmazza, ha melegebb helyeken vesz részt versenyeken.

A szaunázás edzi a keringést és a verejtékmirigyeket is, ami a forró nyári napokon nagy előny. A szauna frissítő hatása is fokozottabb nyáron, mint télen - abból az érthető okból, hogy a nyári hónapokban egyszerűen jobban vágyunk a lehűlésre. Ajánlatos rövidebb alkalmakkal kezdeni, hogy szervezete hozzá tudjon szokni a magasabb hőmérséklethez.

Erősebb immunrendszer - A szauna egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásai természetesen nyáron is adottak. A szauna melege elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, javítja a vérkeringést, mesterséges lázat hoz létre, és segíti méreganyagok ürülését – mindez hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez. A testhőmérséklet már akár 2 °C-os emelkedése is gyengíti a kórokozókat – így könnyebb az egyes nyári megbetegedések elkerülése. 

Szebb bőr - Ezenkívül az erek kitágulnak és az izmok ellazulnak, a bőr pedig szebb lesz, mivel a felső réteg elhalt hámsejtjei a hő és izzadtság hatására könnyen leválnak.

Zavartalan relaxáció -  Mivel nyáron általában kevesebben választják a szaunát, szinte biztos a zavartalan relaxáció! Arról nem is beszélve, hogy a hangulatunknak is jót tesz a pihentető szaunázás, különösen, ha azt egy testet-lelket feltöltő gyógyfürdőzéssel is egybeköti. 

Tippek a nyári szaunázás tökéletes élvezetéhez

Extra hidratálás - A legfontosabb, hogy ne feledje, a magasabb kinti hőmérséklet miatt már valószínűleg kevésbé hidratáltan lép be a szaunába. Ennek eredményeként fontos, hogy figyelemmel kísérje vízfogyasztását, és gondoskodjon arról, hogy hidratált maradjon a szaunában és az azt követő órákban. 

Fokozatos lehűlés! - Még ha nyáron fokozottabb is a felfrissülési/lehűlési vágyunk, fontos, hogy lassan hűtse le magát! A túl gyors lehűlés az erek túl gyors összehúzódásával jár, ami hirtelen vérnyomás-emelkedést okozhat. Ezért a szaunából kijőve érdemes előbb rövid ideig a szabadban tartózkodni és csak ezt követően, fokozatosan hűteni magunk kb. 10-15 °C-os vízzel, mindig a szív felé haladó irányban. Tipp: A lehűlés utáni meleg lábfürdő gyakran kiválóan segít az izzadás csökkentésében.

Fontos! - Az idősek, szívbetegek vagy a várandós kismamák számára ajánlott a fokozott figyelem és a szaunában való rövidebb ideig történő benntartózkodás! Érdemes kikérniük orvosuk véleményét, mielőtt a szaunázás mellett döntenek!  

Mindegy, milyen meleg lesz ezen a nyáron, ne hagyja, hogy a hőség eltántorítsa egy kellemes, pihentető élménytől a szaunáinkban vagy gőzfürdőnben. A nyári szaunázás nemcsak ellazítja és kiegyensúlyozottá leszi, de utána könnyebben kezeli majd a nyári hőséget is! 

A Bocskai Strand- és Gyógyfürdőben tett látogatás igazi feltöltődés, ráadásul megfizethető, kedvező áron! Kedvezményes csomagajánlatainkat, akcióinkat keresse honlapunkon, vagy lepje meg ajándékutalványunkkal szerettét! Bármilyen egyéni igényt igyekszünk kielégíteni, hogy olyan barátságos, családias légkört biztosítsunk, ahova érdemes visszatérni! 

 

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz